Financiële Planning…waarom?


Back to the Future
Ken je de film Back to the Future, uit 1985? In deel II reisde Marty Mcfly in een tot tijdmachine omgebouwde auto naar het jaar 2015. Hij kwam terecht in een futuristische wereld waarin de veters van je schoenen zichzelf konden strikken, je kon betalen met je vingerafdruk en waarin je kon videobellen. Bizar. Op de bank bij mijn ouders keek ik als dertienjarige vol verbazing naar deze film. Videobellen? Ik belde nog met zo’n grijs, log toestel met draaischijf en was al blij met onze VHS-videorecorder, waarvoor ik af en toe een film op videoband mocht huren in de plaatselijke videotheek.

The future is now
Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald. Het is 2018 en mijn verbazing is werkelijkheid geworden. We kunnen nu betalen met onze vingerafdruk, Nike heeft een zelfstrikkende schoen ontwikkeld en we kunnen videobellen. Facetime, Skype, WhatsApp bellen, het kan niet op.
Sinds diezelfde jaren 80 hebben niet alleen ontwikkelingen op technisch gebied plaatsgevonden. De overheid trekt zich sinds die tijd steeds meer terug uit de zorg en sociale zekerheden. Wie had toen kunnen denken dat de pensioenleeftijd zou gaan stijgen naar 68 of dat onze eigen bijdrage aan zorg meer dan 80% zou stijgen? Zo zijn er genoeg mensen, die nooit hadden kunnen denken langdurig arbeidsongeschikt te raken.

Heb jij genoeg...?
Het is dus een feit, we moeten steeds meer voor onszelf gaan zorgen. De vraag is, kan jij dat? Weet jij of je genoeg inkomen hebt als je met pensioen gaat? Iets waar je absoluut niet over na wil denken, maar kunnen jouw partner en kinderen in het huis blijven wonen als jij onverhoopt overlijdt? Doordat de wet voortdurend wijzigt en je persoonlijke situatie ook, is het heel lastig om antwoord op deze vragen te geven. Het veranderen van baan, het starten van een onderneming, maar uiteraard ook samenwonen, trouwen of kinderen krijgen zijn veranderingen, die allemaal invloed hebben op jouw financiële situatie.

Wat wil jij?
In jouw financiële plaatje is het belangrijk om risico’s in te perken, maar ook om te kijken naar wat je wilt. Dit is misschien zelfs nog wel belangrijker. Vaak kom je er te laat achter dat je jouw dromen of doelen niet hebt nageleefd. Eerder stoppen met werken, dat gewenste vakantiehuis in Toscane of gewoon een goed pensioen. Wellicht gaan je kinderen studeren; dit kan ook aardig wat kosten. Of misschien wil je ze helpen met hun eerste koophuis na hun studie. Doelen die misschien waar te maken zijn, maar zeker niet vanzelf gaan. Je kunt je hele leven werken om alle risico’s in te perken, maar als je niet je dromen en doelen hebt nagestreefd, wat is dat dan waard?

Plan!
Om al deze redenen wordt financiële planning steeds belangrijker. Een financieel plan is een roadmap van jouw financiële plaatje. Waar sta je, waar wil je heen, en waar niet? Bij het opstellen van een financieel plan wordt inzichtelijk welke risico’s je loopt. De volgende stap is kijken hoe je deze kunt gaan inperken. Dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar op dat moment kun je wel een bewuste keuze maken; welk risico ben je bereid te lopen en welke niet. Ook wordt inzichtelijk of jouw wensen en doelen haalbaar zijn. Als dit niet het geval is, ga je kijken hoe je kunt zorgen dat deze wél haalbaar worden. Samenvattend, een financieel plan helpt risico’s in te perken, doelen te halen, geeft inzicht en daarmee ook rust.

Als je meer wilt weten over financiële planning, kijk op Financiële Planning bij Meerwijk Allister Groep. Ook kun je mij bellen voor meer informatie op 035- 54 16 310 of stuur mij een bericht

Omdat de toekomst altijd eerder voor je deur staat dan je denkt…

Tamara Landweer FFP CFP ®
Financieel Planner

Terug naar Tamara Landweer

Tamara Landweer

Financieel planner